Бойко Борисов: Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш

10:57, 17 юни 19 / Политика 25 964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола.

„Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна“, каза Борисов.

Мария Габриел: Със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа

„Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Нашето съзнание просто надали може да си го представи. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи”, добави Борисов.

„Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Ще има огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, които има желание“, обясни премиерът.

По думите му в цяла Източна Европа няма такива машини.

„Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии. Всяко нещо да може да бъде тествано по всякакъв начин. Така че от наша страна ще бъде направено това – сградата, разположението в технопарка“, каза още Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама