Завод фалира в Русе, над 100 семейства може да останат на улицата

13:50, 17 юни 19 25 1394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над сто семейства може да останат на улицата след фалита на завода "Захар Био" в Русе, предаде БНТ.

Започнала е процедура по обявяването в несъстоятелност на предприятието, чиито дълг надхвърля 14 милиона лева. До 20 юни кредиторите трябва да заявят претенциите си. За покриване на задълженията ще бъдат продадени материалните активи, включително и ведомствените жилища, което притеснява хората, които от години живеят в тях.

Според доклада на синдика, захарната фабрика е изпаднала в несъстоятелност заради наложените ограничения на европейския и световен пазар. Производството се е оскъпило, а за увеличение на квотите за внос на сурова захар от захарна тръстика Държавен фонд Земеделие санкционира предприятието с 8,5 млн. лв. Кредиторите са назначили синдик. Междувременно са натрупани задължения към агенцията по приходите от неплатени местни данъци към Община Русе и други фирми.

Според информация на синдика Георги Чолаков в момента в Европа са останали само няколко предприятия за производство на захар и те са субсидирани от държавата. 

В Русе през 1913 г. заработва най-големият захарен завод у нас. Построен е от австрийски предприемачи. Тогава те изграждат и къщи за работниците си. Сега тези жилища трябва да бъдат разпродадени, за да се погасят част от дълговете на "Захар Био". 

В момента в жилищата под наем живеят над 250 души. В квартала има хора, които живеят от 30-40 години в тези домове. От 1985 г. заводът не дава материали за поддръжката им, много лични средства са били вложени през годините в тях от живущите, разказват те.

Синдикът обяснява, че оценител ще изготви пазарната стойност на имотите. На хората, които още имат непрекратени трудови отношения, ще бъде предложено да закупят имотите без да се предлагат на търг. Съответно, хората искат държавна, а не пазарна оценка на къщите си. 

В момента заводът е в руини. Какво ще се случи с домовете, ще стане ясно в края на годината, когато приключат процедурите около обявяването на предприятието в несъстоятелност. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама