Какви са ползите от яденето на нектарини?

09:40, 23 юни 19 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обожаваме плодовете и затова си похапваме по всяко време на деня. Едни от любимите ни обаче са ароматните нектарини, които са не само много вкусни, но имат и редица ползи за здравето.

Според някои теории, нектарината възниква като изкуствено създадена алтернатива на прасковата, но без неприятната мъхеста люспа, която много хора не могат да ядат. Според други, този плод е следствие на естествена мутация на прасковата и се е появил от само себе си с годините.

По своята същност нектарините всъщност са сорт праскови с гладки люспи, получени от кръстоска на синя слива с праскова, чиято родина е Китай. Най-важното е, че освен всички предимства, имат незаменими ползи що се отнася до грижата за кожата.

Грижа за кожата

Нектарините се отличават с големите си количества витамин С и бета каротин, които правят този плод мощен антиоксидант, спомагащ за ограничаване на стареенето на клетките.

Витамин С помага за производството на колаген, който прави кожата ни по-здрава и поеластична. Нектарините съдържат и витамин А. Той пък съдейства при борбата с дерматит и други кожните проблеми.

Още предимства

Този плод е много богат на фибри, особено неразтворими, което спомага за подобряване на чревния транзит, предпазвайки ти от запек, както и от проблеми с подутия корем, пишат от Hola.

Нектарините са с високо съдържание на минерали, между които калий, магнезий и калций. Калият ни помага да се борим със задържането на течности, а магнезият и калцият се грижат за нашите кости и зъби, като същевременно поддържат мускулите ни във форма.

Освен всички тези предимства, нектарините не са и никак калорични. 85% от съдържанието на плода е вода. Въпреки това обаче, що се отнася до съдържание на захар, то е двойно в сравнение с обикновените праскови и трябва да се вземе под внимание от хора, които имат диабет.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама