Спряха правата на двама български тенисисти по съмнения в корупционни практики

14:25, 17 юни 19 / Общество 25 337 Topnovini

Агенцията за тенис интегритет (TIU), която се бори с уреждането на мачове и корупционните практики в света на тениса, обяви, че е спряла правата на двама български тенисисти - братята Карен и Юри Хачатирян.

Наказанието на двамата е наложено от члена на антикорупционното разследващо звено на организацията професор Ричард Макларън, който доби популярност, след като през 2015-та година оглави мащабно разследване на Руската антидопингова агенция от страна на Световната антидопингова агенция (WADA), довело до множество наказания за руски спортисти, включително и спиране на правата на Руската атлетическа федерация, което продължава и до днес.

От TIU уточняват, че разследването срещу българите продължава и е във връзка с нарушение на правилата на антикорупционната програма, но не се уточнява какви точно. В резултат на спирането на правата им, братя Хачатирян нямат право да участват в нито едно състезание под егидата на професионалните тенис организации.

24-годишният Карен Хачатирян в момента е номер 3021 в ранглистата на Международната тенис федерация (ITF), докато 19-годишният Юри заема 3126-то място в същата ранглиста.

Агенцията за тенис интегритет е съвместен проект на ITF, ръководството на четирите турнира от Големия шлем, Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) и Женската тенис асоциация (WTA), като неговата цел е пълно изчистване на корупционните практики в тениса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 152 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.