Между 10 и 15% от работните места могат да изчезнат до 2025 г.

15:50, 17 юни 19 25 1023 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очакванията са, че до 2025 г. ще изчезнат между 10 и 15 % от всички работни места. Това каза заместник-председателят на парламентарната социална комисия Георги Гьоков на конференция "Бъдещето на труда - бъдеще за трудещите се или бъдеще за капитала?". Форумът се организира от Фондация "Солидарно общество" и Фондация "Фридрих Еберт".

Според Гьоков и заместник-председателя на Националния съвет на БСП Деница Златева, необходимо е гражданското общество, синдикати и работодатели да поставят началото на задълбочен дебат за последиците от дигитализацията

Освен за материалното компенсиране на губещите работници от дигитализацията, на форума беше обърнато внимание и на осигурителните и трудови права на хората в променящата се среда, в която изчезват традиционните работни места.

"Все повече работата ще се върши от вкъщи, от кафенето, ще има договори с различни фази на заетост", отбеляза управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Програмният директор на Фондация "Фридрих Еберт" Пенчо Хубчев каза, че има 2 300 дигитални платформи за наемане на работа в света, които тотално променят досегашните форми на труд, като работещите често нямат осигуровки, стандарти за работно време, за условия на труд.

България е на последно място в Индекса за навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото /DESI/ за 2018 г., изоставайки с две места спрямо предходната година, отчетоха експертите.

Участниците във форума се обявиха и за утвърждаване на стандарт за базова компютърна грамотност, промени в учебните планове и програми с фокус към математиката и природните науки, разширяване на план-приема в университетите по специалности, свързани с информационни технологии.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама