Радев удостои с орден Стара планина първа степен посланика на Германия

16:27, 17 юни 19 / Политика 25 1003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гледаме на Федерална Република Германия като на важен партньор и съюзник. Това заяви президентът Румен Радев на официална церемония в президентската институция, на която германският посланик Херберт Салбер беше удостоен с орден "Стара планина".

Отличието е поредното потвърждение за стратегическия характер на българи-германските отношения. 140-годишният юбилей от създаването на силни дипломатически отношения е повод да отбележим връзките в политиката и икономиката. 

 

Активизират са контактите между двата парламента, както и е засилено сътрудничеството между българските и немските институции. В резултат търговско-икономическите отношения между държавите са във възход, а за 2018 година търговският стокообмен е надхвърлил 8 млрд. евро. Това Радев отбеляза като рекорд за страната ни.

За мен е чест да получа орден "Стара планина" на края на дипломатическата ми мисия, каза от своя страна Н. Пр. посланик Херберт Салбер. Щастлив съм да видя прогреса на Балканите и по-специално приятелските отношения между България и Северна Македония, допълни германският дипломат.

Той оцени ролята на Бълагрия в региона като изключително конструктивна. България според Салбер е близък партньор и приятел на германската страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама