Тристранката обсъжда Законопроекта за публичните предприятия и промените в Закона за ДДС

06:50, 19 юни 19 / Политика 25 1350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тристранката ще реши съдбата на Законопроекта за публичните предприятия, внесен от Министерския съвет. Срещата е по настояване на министъра на икономиката Емил Караниколов. Промените в Закона за ДДС също влизат за дебат днес на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От ДПС поискаха данъкът да бъде намален за целия хранителен сектор, както и за лекарствата.

КНСБ изрази остро недоволство срещу проекта за публичните предприятия заради предвиденото в него отпадане на забранителния списък по действащия чл. 3 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според синдиката текстът е неприемлив, защото създава впечатлението, че се отваря вратата към приватизация на ключови държавни активи.

Предприятията от забранителния списък няма да се приватизират

След среща в икономическото министерство на 5 юни представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" получиха уверения, че държавните предприятия от забранителния списък няма да се приватизират, той няма да се отменя и ще се запази досегашният ред, по който могат да се раздържавяват. На срещата бе поет и ангажимент законопроектът да бъде внесен в парламента, но водещата комисия да изиска становище преди приемането му от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Искат отлагане на мегаагенцията за приватизация и контрол

Икономическият министър Емил Караниколов пък иска контрол и яснота кога едно предприятие изпълнява чисто търговска или социална роля. Той категорично подкрепя да има такъв закон. Министърът успокои депутатите, че държавата няма да продава всички държавни предприятия. Между първо и второ четене той смята да върне забранителния списък в закона. Министърът иска категоричен текст за забрана на приватизация на държавни дружества.

Обособени части от дружества в забранителния списък се продават след решение на Народното събрание съгласно сегашните разпоредби.

Карадайъ: Ще настояваме за намаляване на ДДС не само за хляба, но и за целия хранителен сектор

Според вицепремиера Томислав Дончев, въвеждането на диференцирани ставки открива огромни възможности за злоупотреба и са много трудни за администриране. Твърде вероятно, според Дончев, ГЕРБ да отхвърли предложението.

Икономическият министър Емил Караниколов обърна внимание на политиците да помислят и да освободят от данък „Печалба” научната и развойната дейност срещу задължение за реинвестиция.

„Много е важно да се говори как ще се отрази на бюджета. Да не се случи така, че сега ще намалим хляба с 30 стотинки, а след година ще е по-скъп. Ако отрежем едно перо, то ще е за сметка на друго. Без такъв анализ за ДДС ще направим повече беля, отколкото добро“, предупреди Караниколов.

„Промяната на ДДС съм готов да се обзаложа с всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители“, убеден е министърът на финансите Владислав Горанов.

„Диференцирането на ставките не е тема, която Министерство на финансите би подкрепило“, категоричен е той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама