Десислава Танева: Няма нарушения в 14-те проверени къщи за гости

19:30, 17 юни 19 / Политика 25 1314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани от министерството на земеделието и държавен фонд "Земеделие",  заяви в ефира на БНТ министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

Проверяват всички 288 къщи за гости по ПРСР 2007-2013 в период на мониторинг

''От днес започват повсеместните проверки в останалите 288 къщи, които подлежат на такива. Те ще бъдат готови през първата седмица на юли'', съобщи министърът.

"В голямата си част проектите функционират като такива, за каквито са планирани, кандидатствали за финансиране и построени. Има обаче и изкривявания. Има и злоупотреби", каза Танева.

Тя цитира къща в село Лиляково, чийто собственик не е отворил на проверяващите и е предоставил документи за къщата със закъснение.

10 милиона лева ще връщат нарушителите - собственици на къщи за гости

Министърът увери, че нарушителите ще възстановят взетите за финансиране на проектите суми.

''Всички нарушители ще получат актове за административни нарушения. През миналия програмен период 2007-2013 г. са построени общо 746 къщи за гости. От тях в момента на проверка подлежат 288. В настоящия финансов период, който изтича през 2020 г. мярката за финансиране на къщи на гости не е отваряна и такива не са финансирани'', каза още министър Танева.

Министърът на земеделието заяви, че процентът на грешките с използването на европейски средства за строителството на къщи на гости не е най-висок в България и увери, че няма сигнали от Брюксел за санкции заради тях.

"Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като такива", каза още Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама