Владимир Путин подписа по-строг закон срещу пияните шофьори

22:00, 17 юни 19 / Свят 25 250 Topnovini
1

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, предвиждащ по-тежки наказания за пияните шофьори, предизвикали катастрофи, пише Риа новости.

Законът предвижда увеличаване на максималната присъда, ако при катастрофата има пострадали с тежки телесни повреди. Максималният срок се увеличава от 4 на 7 години затвор.

Увеличава се и максималното наказание ако в предизвиканата от пиян шофьор катастрофа е загинал човек. В момента съдът може да присъди от 2 до 7 години затвор. Новите срокове са от 5 до 12 години.

По-тежки стават и наказанията ако в предизвиканата от пиян шофьор катастрофа са загинали двама или повече души. Сроковете в тези случаи се увеличават от сегашните 4 до 9 години затвор на 8 до 15 години.

Законът не е насочен само срещу водачите на пътни превозни средства. Предвиждат се по-тежки наказания и за водачи в железопътния, морския, речния и въздушния транспорт, които са употребили алкохол.

Русия е държавата в Европа с най-висока смъртност при автомобилни катастрофи. Около 20 хиляди души годишно загиват по пътищата на страната, което прави 18 смъртни случая на 100 000 души население.

За сравнение, в държавите с най-ниска смъртност при ПТП в Европа, Норвегия и Швейцария, загиват само 2,7 души на 100 000 население. При 23 процента от фаталните случаи в Русия се касае за употреба на алкохол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 126 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.