Турция изтъква предимства пред България за завода на ''Фолксваген''

09:00, 18 юни 19 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анкара преговаря с ''Фолксваген'', за да ги убеди да предпочетат Турция пред България за новия си завод, пише вестник Сабах.

Скандалът "Дизелгейт" струвал на "Фолксваген" 1,7 млрд. евро

Наближава момента, в който германският автомобилен гигант ще обяви къде ще е новата поточна линия.

Турция и България се отличават като двата основни кандидата за инвестицията на германците.

''Фолксваген'' обяви неотдавна, че моделите ''Шкода'' Карок и ''Сеат'' Атека ще бъдат произвеждани в нов завод в Източна Европа.

В интервю за Зюдойче цайтунг директорът на Президентската служба за инвестиции в Турция Арда Ермут обяснява защо неговата страна е за предпочитане.

Според Ермут, Турция има предимство в това, че разполага с разработена автомобилна индустрия, което предполага наличието на обучени хора.

Освен това Турция е пред България по отношение на логистиката, размера на пазара и възможността за износ в съседни държави, смята Ермут.

Турция се опитва да рекламира пред германците бивша индустриална площадка край Измир, използвана до 2001 г. от Опел, която е свързана с железопътната инфраструктура на страната.

"Ние предлагаме уникална комбинация от опит в автомобилостроенето, пристанище, летище и железопътна връзка. Намираме се в отлична позиция, както в Турция, така и на Балканите, по отношение на логистика, работна ръка и доставки", казва Абдулвахап Олгюн от местната търговска камара.

Предишният опит за установяване на автопроизводство край Измир завърши със закриването на фабриката на ''Опел''. Тя започна да произвежда коли през 1990 г. и достигна до над 12 000 автомобила годишно производство. След като ''Опел'' започна да внася коли в Турция, обаче, фабриката стана неконкурентоспособна и беше превърната в няколко склада за резервни части.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама