Военен парашутист е загинал по време на учението на НАТО край Пловдив

10:45, 18 юни 19 25 1694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канадски парашутист е загинал тази нощ по време на военното учение по линия на НАТО „Swift Response 19“ край Чешнигирово. При учебния десант са пострадали още трима американски военнослужещи.

Канадецът е скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил, съобщава ТРУД. Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг. Те са с фрактури на крайниците и са настанени в УМБАЛ „Свети Георги“. Случаят е поет и се разследва от военна полиция.

"Води се разследване за смъртта на военнослужещия по време на въздушно-десантното учение „Swift Response 2019“, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, което се провежда на територията на село Чешнегирово", каза за "Фокус" подполковник Виолина Вълева от международния пресцентър на учението.

„Наистина има загинал военнослужещ, който не е български гражданин, и още трима ранени военнослужещи, на които им е оказана медицинска помощ". Тя отбеляза, че ръководител на учението е Командването на сухопътните сили на САЩ, които тепърва трябва официално да потвърдят тази информация, тъй като българската страна не е оторизирана да дава повече информация, дори за народността на загиналия и пострадалите парашутисти. Подробностите ще бъдат обявени пред медиите, едва след като от американска страна дадат разрешение за това.

Според подполковник Виолина Вълева парашутните скокове по време на масовия въздушен десант в района на летището в село Чешнегирово са били планувани за след 24 часа снощи, така че най-вероятно инцидентът се е случил именно тогава.

В международното въздушно учение по линия на НАТО „Swift Response 19“ участват 500 военнослужещи и множество летателни апарати. Става въпрос за въздушно-десантна операция в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха. Тя е част от мащабното натовско учение „Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019“.

В него ще тренират военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна, общо до 8 000 души, до 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства.

Учението беше планувано за вечерта на 16 юни, но беше преместено с един ден. Цяла нощ над града са прелитали самолети. Като много пловдивчани се оплакват от силния шум, от който не са можели да заспят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама