Кремъл преминава в офанзива в посока Балкани

12:01, 18 юни 19 / Свят 25 907 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белград скоро ще стане център на дипломатическата активност. Според влиятелното сръбско издание „Политика" тъкмо затова свидетелства назначаването на новия руски посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко на мястото на Александър Чепурин, пише руската информационна агенция РИА „Нов ден“, цитирана от “Фокус“. Според белградското издание, назначението връща в страната международен играч, който преди 10 години участваше в опитите за разрешаване на косовския въпрос.

Боцан-Харченко е опитен дипломат, който работи дълго време в региона и знае всички нюанси на отношенията и проблемите на Сърбия. В същото време новият руски посланик пристига в Белград от поста директор на Четвърто европейско отделение на Министерството на външните работи на Русия. Това означава, че той е много добре запознат със ситуацията в Югоизточна Европа, която е по-широка от границите на страните от бившата Социалистическа Федеративна Република Югославия. Този отдел на руското външно министерство наблюдава Албания, България, Гърция, Кипър, Румъния и Турция.

Путин: Отношенията между Москва и София се възстановяват

С пристигането му ще се сформира международен екип от дипломати, които преди десет години бяха включени в решаването на косовския въпрос. Боцан-Харченко беше руски представител в контактната група по въпроса за Косово и Метохия, след което стана член на посредническата „тройка”, в който Волфганг Ишингер представляваше Европейския съюз, а САЩ - Франк Визнер, който наскоро отново прояви жив интерес към ситуацията в Косово.

След първата новина за възможното назначаване на Боцан-Харченко сръбският президент Александър Вучич отбеляза, че „той е влиятелен, остър, силен дипломат, един от служителите на руските служби за сигурност". За държавния глава на западната ни съседка е „абсолютно ясно", че Кремъл иска да постигне нещо с това назначение, пише още „Политика".

В Сърбия Боцан-Харченко е известен от периода 2004 до 2008 г. по време на неговата служба като специален пратеник за Балканите на руския външен министър. След като учи в МГИМО, той оглавява отдела за делата на бившата СФРЮ в руското министерство и е един от членовете на делегацията на преговорите в Дейтън. Също така присъства на подписването на споразумението за Босна и Херцеговина в Париж.

От 1997 г. до 2002 г. работи като съветник-министър в руското посолство в Хърватия, където заема длъжността заместник-директор на Третия европейски отдел на руското външно министерство, а след това - през 2008 г., е назначен за заместник-директор на Четвъртия европейски отдел към ведомството. До 2014 г. е посланик на Русия в Босна и Херцеговина. Александър Боцан-Харченко владее английски и сръбски. Награден е с орден „За заслуги към отечеството” от президента на Руската федерация Владимир Путин, Ордена на дружбата и Ордена на честта. В същото време е удостоен с Ордена на Република Сръбска от Милорад Додик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама