Фестивалът„Francofolies.Благоевград“ затвърждава традициите между България и Франция

12:50, 18 юни 19 / Култура 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хора от страната и чужбина проявяват невероятен интерес към фестивала„Francofolies. Благоевград“. Това каза по време на пресконференция преди предстоящия фестивал в Благоевград на 21 и 22 юни, Елиянка Михайлова, директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерството на културата.

„От няколко години показваме подкрепа на този фестивал. Ние сме от тези, които не се съмняваха, че фестивалът ще стигне до тук“, каза Елиянка Михайлова. По думите й през последните години има голям интерес от хора не само от Благоевград, а от цялата страна и от чужбина. „Има хора, които се интересуват от това. Благодарност към организаторите и всички, които помагат на фестивала. Вярвам, че тази година фестивалът надгражда всичко, което се е случило до сега“, добави Михайлова.

Държавният експерт в дирекция „Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма“ към Министерството на туризма Георги Алипиев заяви, че Фестивалът„Francofolies.Благоевград“ затвърждава традициите между България и Франция.

Според Алипиев „Francofolies.Благоевград“ е едно събитие, което има своята история и традиции. То ще подпомогне да се затвърдят и без това приятелските и вековни традиции между България и Франция“, поясни той. Георги Алипиев отбеляза, че изпълнителите на фестивала са световно известни личности. „Аз само мога да затвърдя подкрепата на Министерството на туризма и да пожелая на всички да имат хубави емоции на проявата“, добави той.

„Тази година на фестивала „Francofolies. Благоевград“ ще има специално обособени места за палатки”, каза по време на пресконференция зам.-кметът на община Благоевград Христина Шопова.

Тя разказа, че Благоевград е на  прага на петото юбилейно издание. „Преди 5 години почти никой не ни вярваше, че ще стигнем до тук и ще направим този успешен фестивал“, посочи тя, като отбеляза, че събитието е било прекъснато в продължение на 23 години. „Фестивалът се провежда в Белгия, Канада, Израел и България в нашия град Благоевград.

„Преди две години получихме отличителния знак на външния министър на Франция и попаднахме в 100-те франкофонски събития в света и получихме такъв паспорт“, припомни зам.-кметът на Благоевград.Шопова каза още, че при стартиране на процедурите за откриване на фестивала много хора не са повярвали, че това може да се случи.

„Новото около фестивала, че тази година ще има специално обособено място за палатки, тъй като хотелските стаи не достигат. Тези, които имат желание, могат да дойдат сред природата в парк „Бачиново“. Той е само на 2 км от центъра на града. Там ще има всички удобства, за да прекарат две нощи под звездите“, поясни тя. По думите ѝ сцената за фестивала тази година е с изключително високи технически показатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама