Дискутират нарастването на бездомните кучета в Смолян на обществено обсъждане

07:40, 21 юни 19 / Общество 25 259 Topnovini
1

Община Смолян прави обществено обсъждане във връзка с Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България и изготвен проект на Общината. Девет месеца вече функционира Общинският приют за временно настаняване на безстопанствени кучета в съседния на Смолян град - Девин, съобщава БНР.

Проблемът с безстопанствените кучета набира скорост не само в Смолян, но и в съседни общини. За Девин той е изключително наболял, тъй като градът е предпочитана туристическа дестинация и през лятото е пълно с гости, съответно и с кучета по улици и паркове.

Затова общинското ръководство взе решение и построи приют, съобразен с европейските изисквания. Четирима души работят в него и обгрижват четириногите. Капацитетът е за около 130 кучета. В момента там са 127.

Въпреки предприетите мерки от общинското ръководство, в града продължава да има прииждащи и нови кучета, признават хората. Предприемат се мерки, за да се ограничи процесът на изоставяне на животните.

В Смолян също предстои да се изгради временен приют за кучета. За целта общината получи от правителството финансиране на стойност 230 000 лева. В момента върви проектиране за разширение и реконструкция на бившия приют, чиято база ще се използва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани