Колко време се храносмилат различните продукти и защо е важно кога какво да се яде

10:45, 22 юни 19 25 1425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влиянието на храносмилането върху загубата на тегло е ключово. Разбира се, точното време на храносмилане на определена храна зависи от физическото здраве на индивида, метаболизма, възрастта и дори пола му, но като цяло някои храни преминават през тялото за нула време, докато други престояват в него известен период.

След хапването на първите гладът също ще дойде бързо, докато на вторите - няма да има желание да се храните толкова често, посочва Bright Side, цитиран от Profit.bg.

Бързосмилаеми храни

Този вид храна ви дава бърз приток на енергия - с други думи, скок на нивото на глюкозата в организма. Приток на енергия звучи добре, но ако в тялото ви има излишък от глюкоза, храната се превръща в мазнини.

Бавносмилаеми храни

Този вид храна повишава нивата на кръвната захар много по-бавно, давайки ви по-стабилна и балансирана енергия. Но ако тя е основната част от диетата, храносмилателната ви система ще работи на максимум през цялото време и това може да затрудни организма ви.

Специалистите предлагат да не се приемат бързосмилаеми и бавносмилаеми храни заедно, както и да не се хапват първите веднага след вторите, тъй като храносмилането все още не е приключило и ще претоварите стомаха си.

Най-добрият период за приемане на храни с различно време за прероботка от храносмилателната система е на обяд, когато тя е най-активна.

Ястията за закуска и вечеря трябва да бъдат по-прости и за предпочитане с продукти, които бързо се усвояват, за да получите енергиен стимул скоро след закуската и да оставите стомаха си да почива през нощта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама