Япония забрани телесните наказания на деца

08:10, 19 юни 19 / Свят 25 208 Topnovini
1

Японският парламент прие изменения в закона за предотвратяване на тормоза над деца, забраняващ телесното наказание в семейството. Дебатът беше излъчван на живо по телевизията. Приемането на изменения в закона бе инициирано след бруталното убийство на ученичка, предаде БГНЕС.

В началото на годината Япония беше разтърсена от историята на 10-годишната Миа Курихари, бита и измъчвана от родителите си. В края на януари тя е намерена мъртва в банята на апартамента на семейството след продължителен тормоз и побои от страна на баща си.

Разследването установи, че в училищния въпросник момичето признало, че редовно е бито от баща си. Въпросникът завършва с молба за помощ от учителя: "Сенсей, можеш ли да направиш нещо?". Вместо да се застъпят за детето, държавните органи извършват длъжностно нарушение като предават въпросника в ръцете на бащата. Малко след това Миа е намерена мъртва.

Патолозите установили, че детето има следа от насилие по тялото и не е яло нищо поне два дни преди смъртта си. Миналата година момичето вече е било отнето от родителите си и дадено на приемно семейство заради подозрения, че е жертва на тормоз у дома. После, без основателна причина, тя е върната при родителите си.

Тормозът и побоите, на които бащата е подложил детето си с мълчаливото съгласие на майката, той оправдал с "образователна цел".

Липсата на строги ограничения върху произвола на родителите затруднява навременния контакт с полицията, а органите, които се грижат за закрила на децата често не могат или не желаят да ги защитят от тормоз, казаха депутати по време на дебата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 275 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.