Япония забрани телесните наказания на деца

08:10, 19 юни 19 / Свят 25 1113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският парламент прие изменения в закона за предотвратяване на тормоза над деца, забраняващ телесното наказание в семейството. Дебатът беше излъчван на живо по телевизията. Приемането на изменения в закона бе инициирано след бруталното убийство на ученичка, предаде БГНЕС.

В началото на годината Япония беше разтърсена от историята на 10-годишната Миа Курихари, бита и измъчвана от родителите си. В края на януари тя е намерена мъртва в банята на апартамента на семейството след продължителен тормоз и побои от страна на баща си.

Разследването установи, че в училищния въпросник момичето признало, че редовно е бито от баща си. Въпросникът завършва с молба за помощ от учителя: "Сенсей, можеш ли да направиш нещо?". Вместо да се застъпят за детето, държавните органи извършват длъжностно нарушение като предават въпросника в ръцете на бащата. Малко след това Миа е намерена мъртва.

Патолозите установили, че детето има следа от насилие по тялото и не е яло нищо поне два дни преди смъртта си. Миналата година момичето вече е било отнето от родителите си и дадено на приемно семейство заради подозрения, че е жертва на тормоз у дома. После, без основателна причина, тя е върната при родителите си.

Тормозът и побоите, на които бащата е подложил детето си с мълчаливото съгласие на майката, той оправдал с "образователна цел".

Липсата на строги ограничения върху произвола на родителите затруднява навременния контакт с полицията, а органите, които се грижат за закрила на децата често не могат или не желаят да ги защитят от тормоз, казаха депутати по време на дебата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама