Езиковед: Учат седмокласниците на определения, които занимават студенти-филолози в трети курс

08:39, 19 юни 19 25 947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спорната задача от изпита по БЕЛ за седмокласниците не е коректно поставена и те са изпаднали в една нелека ситуация. Такова мнение изрази езиковедът от Софийския университет доц. Владислав Миланов пред bTV.

В задача 17 на учениците е даден текст, в който да открият 14 грешки. Много деца обаче намират допълнителна грешка. Спорът идва от изписването на думата „лесно преносима” - една или две думи са, когато се отнася за бутилка.

Според правописния речник думата „леснопреносим” се пише слято, уточни доц. Миланов. По думите му обаче проблемът със слятото, полуслятото и разделното писане в българския език е много сериозен и при редица думи има възможност да бъдат изписвани както слято, така и разделно. Това обаче седмокласниците нямало как да знаят.

Те учат определения, с които се занимават студентите по българска филология в трети курс в университета. Учат сложните глаголни времена, строежа на изречението и видовете изречения. Но учениците не учат това, което утре ще им трябва в живота, а именно да бъдат грамотни”, коментира доц. Владислав Миланов.

Според него не се обръща внимание на диктовките в училище и се оказва, че от учениците се изискват неща, за които не са подготвени.

„Поздравявам всички онези седмокласници, които са се справили със задачата и съм сигурен, че не са малко. Не бива обаче да ги поставяме в такава ситуация, защото това не е обект на тяхното обучение. Учебниците им никъде не поставят акцент върху правописа”, заяви езиковедът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама