БСП: ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот

12:30, 19 юни 19 / Политика 25 1365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партиите. Ставало е дума за координирана акция, която цели да допусне частно финансиране на политическите субекти. В тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

Премахването на партийната субсидия няма да облекчи живота на българите, смята Волен Сидеров

Зарков коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която е постигнато съгласие между двете формации за въвеждане на възможността, редом с намаляването на партийната субсидия, политическите формации да получават официално и дарения от юридически лица.

„Кой оттук нататък мислите, че ще обслужват партиите? Своите избиратели или своите спонсори? Кой от утре ще определя листите с общински съветници или кандидат-кметовете? Партиите или контролиращите ги олигарси?“, попита Зарков, който определи предложението като „истински атентат срещу някои от базисните постижения на българската демокрация“.

Мустафа Карадайъ: От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии

Според него БСП се оказва единствената партия, която стои срещу приемането на подобно предложение. „Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията, без обаче да се наруши независимостта на политическите субекти“, настоя Крум Зарков, цитиран от БГНЕС. Той обяви още, че БСП ще направи собствени предложения, целящи противопоставяне на опитите да се вкарат частни интереси в политическия живот. „Ние трябва да се борим с корупцията, а не да я легализираме, както се опитват да правят днес съдружно ГЕРБ и ДПС“, категоричен е депутатът.

Той отбеляза още, че ГЕРБ отказа среща с БСП по темата, но е проведе такава с ДПС, а според него предложението на движението цели единствено „отпушване на частното финансиране“ на партиите и коалициите и то в навечерието на кампанията за местните избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама