Цацаров внесе становище до КС по делото за царските имоти

13:35, 19 юни 19 25 858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След отмяната на противоконституционния закон, накърняващ правото на собственост, това право се възстановява във вида и в обема към момента на отнемането, без да се изисква и да е необходим нов, изричен законодателен акт на Народното събрание.

Това заявява главният прокурор Сотир Цацаров в становището си по едно от най-важните дела на Конституционния съд за годината. По него съдът трябва да обяви какви са правните последици от собствените му решения, с които се обявява за противоконституционен закон с еднократно действие, пише Лекс.

Върховният съд спря делото за Царските имоти

Повод за сезирането му стана последното висящо пред Върховния касационен съд дело за т. нар. царски имоти – това за Царска Бистрица. Преди да се произнесе по иска на държавата срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ВКС поиска тълкуване от КС за това какви са правното действие и последици от решението му от 4 юни 1998 г., с което обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДС) от 1947 г.

Съставът (председател Маргарита Соколова и членове Светлана Калинова – докладчик и Розинела Янчева) формулира искането си за тълкуване на Конституцията общо за всички закони с еднократно действие и решението на КС няма да е от значение само за казуса с царските имоти.

Съдът в Cтpacбypг охвърли жaлбитe нa Сакскобургготски за "царските" имоти

Сотир Цацаров застъпва позицията, че решението на КС от 1998 г. има конститутивно и възстановителното действие и следователно след него правото на собственост се възстановява както е съществувало преди одържавяването на царските имоти през 1947 г.

Той припомня, че през 1998 г. КС е постановил, че със закона от 1947 г., с който за държавни са обявени всички имоти на бившите царе и на наследниците им, на практика е проведено принудително и безвъзмездно отнемане на частна собственост, което не се различава от конфискацията. Така е накърнено конституционно защитеното право на собственост.

Решенията на КС обаче действат само за напред, а одържавяването на царските имоти е факт повече от 70 години.

По този повод главният прокурор завява: „Решенията на КС, с които закон се обявява за противоконституционен, се характеризират с отличителна особеност, неприсъща на други решения на КС, а именно – техният конститутивен ефект“.

И обяснява какво означава това за казуса с царските имоти: „Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници е уреждал отношения, които преди приемането му не са били нормативно уредени. Проявил е и е изчерпал действието си с влизането в сила.

Симеон Сакскобургготски загуби и двореца „Ситняково”

Към момента на постановяване на Решение №12 от 4 юни 1998 г. по к.д. № 13/1998 г., макар и да е приключило правното действие на ЗОДС, са били налице правните последици от закона. Именно по отношение на тях се проявява конститутивният и правновъзстановителният ефект на решението на КС. Обявеният за противоконституционен закон след влизане на решението на КС в сила повече не урежда като задължително правило за поведение обществените отношения, за които е създаден – отнета е неговата регулативна функция занапред. С него се отменят и преките правни последици на ЗОДС, накърняващи конституционно защитеното право на собственост“.

Сотир Цацаров изтъква, че решението на КС има и правновъзстановително действие. „Обявяването за противоконституционен на този закон с „еднократно действие” води до възстановяване на предишното правно положение, съобразно актуалния правен ред. След като ЗОДС е признат за противоконституционен, то следва, че е настъпила съществена промяна в правното положение на въпросните имоти и те вече не са държавна собственост – възстановява се правното положение от преди приемането на обявения за противоконституционен закон.

В резултат на конститутивното и възстановителното действие на решението, след отмяната на противоконституционния закон, накърняващ правото на собственост, това право се възстановява в вида и в обема към момента на отнемането, без да се изисква и да е обходим нов, изричен законодателен акт на Народното събрание“, заявява главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама