Тръгна първият влак на водород във Великобритания

09:20, 20 юни 19 / Любопитно 25 1141 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Мини електроцентрали на колела" - така описва влаковете, завижвани с водород, Алекс Бъроуз от Университета в Бирмингам, предава Би Би Си. Той е директор на проекта за влака Hydroflex, който беше представен в Уест Мидландс.

За разлика от дизеловите влакове, влаковете, задвижвани с водород, не отделят вредни газове, а използват водород и кислород за производство на електричество, вода и топлина.

Това е "напълно зелено гориво", казва Хелън Симпсън от компанията Porterbrook, която създаде Hydroflex в партньорство с Центъра за железопътни изследвания на университета в Бирмингам, предава БГНЕС.

Но водородните влакове все още са изключително редки. Единствените два действащи в целия свят са в Германия. Великобритания се стреми да стане една от следващите страни, които да започнат да ги използва.

А Hydroflex е влак за проби, където технологията се изпробва. Резервоарите за водород, горивната клетка и акучмулаторите се намират във вагони, където обикновено седят пътниците. В бъдещите модификации оборудването ще се съхранява над и под влака.

Една четвърт от влаковете в Обединеното кралство се движат само на дизел. Правителството иска всички те да изчезнат до 2040 година. Но до деня, в който влаковете с водород започнат да превозват пътници из Великобритания, влаковете с дизелови двигатели са необходимост.

Малко вероятно е регионалните маршрути, които превозват относително малко пътници, скоро да бъдат електрифицирани. И това е мястото, където влизат водородни влакове.

Надеждата е, че те ще превозват пътници във Великобритания след две години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама