15 пивовари превръщат Пловдив в бирена столица по време на "Две-три бири фест"

18:00, 20 юни 19 25 1159 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

13 български и 2 чуждестранни участници ще превърнат Пловдив в бирена столица на 22 и 23 юни.

Третото издание на фестивала за крафт пиво „Две-три бири фест” акцентира изцяло върху микропивоварството и крафт бирата не само в България, но и на чуждестранната сцена. Първият официален летен уикенд ще събере заедно занаятчиите пивовари и любителите на крафт пивото в приятна градска среда. Събитието се завръща на една от най-централните локации в Града под тепетата - границата между Капана и Главната улица (паркингът на Халите), за да може максимално много посетители да се включат и насладят на качествените напитки.

Участниците са както познати от предишните издания, така и съвсем нови за формата изложители. Двете чуждестранни пивоварни – испанската The Flying Inn и холандската Kompaan се присъединяват ексклузивно, за да презентират бири, непредлагани до момента в България. Те ще могат да бъдат консумирани само в рамките на двата фестивални дни. От българските участници нови за формата са „морските” Beer Bastards, Dogma България (представител на сръбската Dogma Brewery), Beer Box и Пивотека с премиера на първата им собствена бира – Хала.

Мероприятието протича в дегустационна форма, с количество пиво от по 100 мл, с цел всеки посетител да може да опита максимален брой ексклузивни занаятчийски бири. За всички желаещи, ще има опция и за закупуване на цели бутилки по време на фестивалните дни, които може да консумирате на място, вкъщи, или да вземете за подарък на приятел със страст към хмеловото питие. Амбицията на събитието е да събере и представи всички онези хора, за които качественото пиво е не само занаят, но и култура, и начин на живот.

Двата фестивални дни са разделени тематично, като първият е изцяло посветен на пивото и ще завърши с прожекция на филмовата лента за американската крафт култура на пивото - „Кръв, пот и бира”. Тя разказва историята за огромния успех в производството на крафт бира, както и драматичното пътешествие на две пивоварни. Почетни гости ще бъдат режисьорите – Alexis Irvin и Chip Hiden, които ще долетят специално от слънчева Калифорния, за да презентират филма си и да разкажат повече за хмеловия елексир отвъд Океана. Киното под звездите се организира с подкрепата на Американското посолство в България и ще стартира в 21 часа с дискусия.

В неделя акцентът ще падне върху консумацията на бира в приятна градска среда и ще предложи паралелни забавления на още една култова локация. Крафт биреният бар „Котка и мишка” ще стане арена за турнир по холандската игра Sjoelback. Забавлението е съвсем ново за града, но бързо се превърна в предпочитан начин за разпускане и събира хиляди почитатели, които изпробват късмета, уменията и състезателния си дух с бира в ръка.

По време събитието ще може да се насладите на пенливото пиво в специално изградена за това зона под звуците на разпускаща музика от гостуващи DJ.

„Две-три бири фест” е част от Културния календар на Община Пловдив и се провежда в подкрепа на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама