53-тата сесия на Генералната асамблея на ПАЧИС е насочена към укрепване на икономическите връзки

10:50, 20 юни 19 25 1106 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

53-тата пленарна сесия на Генералната асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество е насочена към укрепването на икономическите връзки в региона и насърчаването на ползотворния интерпарламентарен диалог. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си на церемонията по откриването на 53-тата пленарна сесия на Генералната асамблея на ПАЧИС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Цвета Караянчева ще поеме ротационното председателство на ПАЧИС

Форумът се провежда на 20 и 21 юни 2019 г. в Азербайджан. На 1 юли 2019 г. Народното събрание на Република България ще поеме председателството на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество през следващите шест месеца. Цвета Караянчева подчерта, че темата на форума за засилване на ролята на парламентите за повишаване на устойчивата енергия в региона е колкото важна, толкова и актуална. "Свидетели сме на процеси в световен мащаб, при които стремежите на страните към постигане на бърз икономически растеж водят до непрекъснато намаляване на запасите от природни ресурси и изменение на климата", отбеляза още председателят на парламента. Това по думите ѝ обуславя необходимостта от приемането на нови политики, насочени към отворени, конкурентноспособни и екологично-ефективни производства, които да подпомогнат устойчивото развитие на региона.

"В тези условия от националните парламенти се очаква да продължат своята активна дейност в търсене на ефективно сътрудничество в областта на устойчивата енергия, водени от принципа, че това би могло да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните, гарантиране на стабилността и повишаване на устойчивата енергия в широкия Черноморски регион", допълни Цвета Караянчева.

Тя приветства усилията на националните парламенти на държавите-членки на ПАЧИС по въвеждането на принципите на устойчиво развитие на регионално и национално ниво, както и процесите за тяхната институционализация чрез употребата на различните ресурси на ПАЧИС и на възможностите, предоставени от европейските политики и инструменти за нашия регион. Във форума участват ръководителят на българската делегация в ПАЧИС Петър Кънев, председателят на парламентарната Група за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид, заместник-ръководителят на българската делегация в ПАЧИС Павел Христов и нейните членове Красимир Велчев, Николай Александров и Рамадан Аталай.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама