"Кога животът ще стане по-лек", попитаха руските граждани Путин

14:00, 20 юни 19 / Свят 25 1183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 17-ти път руският президент Владимир Путин проведе „Пряка линия“, по време на която отговаря на въпроса на жители на Русия. Според самия Путин основните въпроси са свързани със здравеопазването, екологията и жизненото равнище.

Един от въпросите, или по-скоро оплакванията, беше на майка от град Рославъл в Смоленска област. По нейните думи, независимо от предварителното записване, тя трябвало да чака с малкото си дете часове на опашка пред лекарския кабинет. Лекарите от детската политклиника също се оплакват от недостиг на персонал: “13 лекари, четирима не достигат, а средната заплата е от порядъка на 20 000 рубли (около 315 долара).“ От Псковския онкологичен диспансер също се оплакват от недостиг на персонал, предава БГНЕС.

Водещата попита Путин: “Кога животът ще стане по-лек?“. По нейните думи се усеща спад в живота и при богатите, и при средната класа, и при бедните. Путин каза, че доходите на гражданите в действителност са спадали от няколко години, но сега те са започнали да се възстановяват.

По-нататък Путин дълго говори за различни показатели за доходите и разходите и за факторите, чрез които може да се определи дали финансовото благосъстояние на руснаците е паднало или не.

"Искам хората, които ме гледат от телевизията, да не се сърдят, че нямат големи заплата, говоря средно. Имаме много голяма пропаст междуотраслите и и регионите", каза президентът.

Следващите няколко въпроса са за нивата на доходите. В ефир беше прочетена жалба от жител на Самарска област: "Кога ще се оправи животът? Много е трудно да се отглеждат деца със заплата от 10 000 рубли."

Също така бе показано видеопослание от пожарникар от Калининградска област: „Пожарникарите имат заплата от 12-13 000, аз, командирът на отделение, имам 16 000. Не мога да живея, трябва да работя на две или три работни места, поради което семействата се разрушават”.

Путин отговори така: “Първо, за 10-те хиляди и т. н. Наистина трябва да проверим какво се случва там. За първи път доведохме минималната работна заплата до жизнения минимум от 11 280 рубли. Не разбирам откъде идват 10 000. Това е въпрос към съответните органи. В Министерството на извънредните ситуации ситуацията не е най-добрата. Взето е решение - тази година на Министерството на извънредните ситуации ще бъдат разпределени 4,3 милиарда рубли, което ще повиши гражданските заплати до около 24 000".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама