Пловдив чества 120 години от рождението на Панчо Владигеров с безплатен симфоничен концерт

13:30, 22 юни 19 / Култура 25 1446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдив ще отбележи 120 години от рождението на Панчо Владигеров с безплатен концерт от поредицата Класик Open Air на 2 юли на пл. „Стефан Стамболов” пред Общината от 20 часа.

Организатор е Опера Пловдив, която е поканила за солисти внуците на композитора – братята Александър Владигеров (тромпет) и Константин Владигеров (кларинет и пиано), които от дълги години живеят и творят във Виена. Солисти в концерта ще бъдат още Христо Попов (пиано) и Стоян Янкулов – Стунджи. Оркестърът на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Сергей Болкховец, концертмайстор е Мичо Димитров.

Програмата на концерта включва едни от най-известните произведения на Панчо Владигеров като рапсодия „Вардар” и Концерт за пиано и оркестър в си бемол минор, оркестрови пиеси, както и ефектни джазово-фолклорни композиции на братя Владигерови.

Панчо Владигеров е един от най-изтъкнатите представители на българската музикална култура. Роден е в Цюрих, Швейцария, но прекарва ранното си детство в Шумен. Създава огромно по мащаби и жанрово разнообразие творчество, наброяващо 20 хиляди страници нотни ръкописи, старателно събирани, надписвани и анотирани.

Сред най-изтъкнатите му творби са рапсодия „Вардар“, операта „Цар Калоян“, симфонични произведения, балетът „Легенда за езерото“, „Българска сюита“, „Еврейска поема“, „Люлинска импресия“ и др. Негови произведения са най-изпълняваните български музикални творби в чужбина.

Той е единствен представител на България в Постоянния съвет за международно сътрудничество на композиторите, част от делегацията на Световния конгрес на мира, Париж, 1949 г., член на жури на най-престижните международни конкурси - Виена, Будапеща, Щутгард, Брюксел, Болцано, Москва, Рио де Жанейро и др.

Сред учениците му са изтъкнати български музиканти – композитори и изпълнители, като Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Алексис Вайсенберг, Божидар Абрашев, Милчо Левиев, Красимир Кюркчийски, Александър Йосифов, Георги Костов, Пенчо Стоянов, Иван Дренников, Васил Казанджиев, Юлия Ценова и др.

Концертите от програмата Класик Open Air се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2019 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама