Отстраниха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

16:30, 20 юни 19 / Крими 25 434 Topnovini
1
2

Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора, който изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава". Според магистратите главният обвинител в процеса, Нели Попова, е предубедена към мюсюлманската общност у нас. Поводът е нейно изказване пред информационен сайт през март миналата година, където заявява, че ако мюсюлманите у нас достигнат 30%, това ще е предизвикателство за националната ни сигурност, предаде БНР.

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод, още повече, че изказването на прокурор Нели Попова не е манипулирано.

Окончателно: Година затвор и 5 000 лв. глоба за Ахмед Муса

Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени поискаха отмяна на обвинителния акт, изготвен от прокурор Нели Попова, и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител.

Съдът трябва да се произнесе по искането за прекратяване на делото. Според юристи това е малко вероятно, тъй като към момента няма такава практика.

Прокурор Нели Попова днес не се яви в съдебната зала. Обвинението бе представлявано от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Делото за радикален ислям в Пазарджик няма да бъде прекратено, реши Окръжният съд. Обвинението в продължаващия съдебен процес срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници ще се представлява от окръжния прокурор Малинов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани