Събор на народните читалища в Община Елена

08:35, 20 юни 19 25 1068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 250 самодейци от 14 читалища се изявиха по време на XIX събор на народните читалища в община Елена. Инициативата е от 2001 година и няма състезателен характер. Представянето на съставите е на високо професионално ниво, а на тазгодишния събор повечето бяха с обновен репертоар. Хубавото е, че в някои от селата все още се намират млади хора, които да продължат вековните традиции на читалищната дейност.

Домакин на културната изява бе народно читалище „Искра 1900“ в Константин. То посрещна участниците с обновена фасада, чийто ремонт стана с пари от общинския бюджет и безвъзмезден труд на хората от селото. След официалното откриване на събора, преди началото на изявите, кметът инж. Дилян Млъзев удостои с грамота Райна Цвяткова за 50-годишната й активна читалищна дейност в с. Костел. Близо половината от това време тя е ръководител на певческата група „Балкански славей“ и секретар на местното читалище „Наука“, което в края на м.август ще чества 120-годишен юбилей.

Във всяко село-домакин съборът на читалищата се превръща в истински празник на песента и танца и показва, че огънят на родолюбието не гасне и се предава от поколение на поколение. Кметът на Константин Стоянов Комитов връчи грамоти на всички участници в събитието, с което успешно приключва творческия сезон на читалищните състави. Домакинството през 2020 г. се пада на народно читалище „Наука“ в с. Марян, от чието основаване се навършват 120 години.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама