Държавният департамент: България не покрива минималните стандарти за борба с трафика на хора

16:49, 20 юни 19 / Политика 25 997 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за изкореняване на трафика на хора, но полага значителни усилия за постигането на тази цел. Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент за трафика на хора по света, който бе публикуван днес, предаде БНР.

Правителството на България демонстрира като цяло увеличени усилия в сравнение с предишния период и страната остава в Група 2 по класификацията на доклада, в която първва група е с най-добри резултати в покриване на стандартите. България се придвижи във втора група миналата година.

Усилията на София включват присъди за две официални лица съучастници и екстрадиция за трети, отделяне на повече средства за жертвите и участие в повече международни разследвания. Но правителството не покрива минималните изисквания в няколко ключови сфери. През 2018 г. властите са разследвали и довеждали до съд по-малко случаи на трафик. Съдилищата продължават да издават условни присъди за мнозинството осъдени трафиканти.

Липсата на познания за трафика сред официалните лица възпрепятства ефективното идентифициране на жертвите. Корупция в органите на реда и правосъдието продължава да спъва напредъка, а разследванията на съучастници във властта рядко водят до присъди затвор, се казва в доклада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама