ЕС: Няма да има ново отлагане на Брекзит и нови отстъпки от Брюксел

18:50, 20 юни 19 / Свят 25 1021 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ирландският премиер Лео Варадкар предупреди, че има "огромна враждебност" от страна на Европейския съюз към идеята да се позволи на Великобритания отново да отложи Брекзит, за да търси нови отстъпки от Брюксел.

Варадкар каза това на среща на върха на ЕС, която може да бъде последната за премиера Тереза Мей, обявила оставката си, след като не сключи споразумение за развод, одобрено от парламента на Обединеното кралство.

Избират двамата финалисти за премиер на Великобритания

Европейските лидери се срещнаха в Брюксел на фона на консервативната подкрепа за Борис Джонсън, бивш британски външен министър, широко възприеман като ненадежден в Брюксел.

"Докато аз имам безкрайно търпение, някои от колегите ми (лидери на ЕС) загубиха търпението си... с Обединеното кралство и има огромна враждебност към всяко по-нататъшно удължаване", каза Варадкар.

"Мисля, че удължаването може реално да се случи само ако има нещо като общи избори в Обединеното кралство или нещо като втори референдум, ако решат да имат такъв", каза той.

На предишна среща на върха през април френският президент Еюел Макрон се обяви против предоставянето на удължаване, но беше разубеден от по-предпазливите му колеги от ЕС, най-вече от Ангела Меркел. Варадкар каза, че тази предпазливост вече е изчезнала.

"Това, което няма да бъде разгледано, е продължение на по-нататъшни преговори или допълнителни индикативни гласувания", каза той, позовавайки се на поредицата от необвързващи гласувания в парламента на Обединеното кралство, които не успяха да сложат край на безизходицата.

"Времето за това отдавна отмина", каза той.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, един от най-гласните критици на Обединеното кралство, предупреди, че отхвърлената сделка на масата е всичко, което се предлага, дори след като лидерството в Лондон се промени.

"Ако изберат Борис Джонсън, тогава той ще трябва да преговаря с нас по споразумението, което постигнахме с Тереза Мей," каза Бетел.

В неотдавнашните обещания в кампанията си Джонсън предложи да отвори отново споразумението за излизане от Мей и дори да премахне споразумението за бекстопа по отношение на Ирландия, най-спорния аспект на сделката. Но той изглежда решен да предоговаря с Ирландия по време на преходния период след Брекзит, идея, която Варадкар отхвърли.

"Няма споразумение за оттегляне без бекстоп и няма период на изпълнение без споразумение за оттегляне", каза той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама