Ким Чен Ун и Си Цзинпин си подадоха ръка в Пхенян за справяне с пречките с Доналд Тръмп

20:30, 20 юни 19 / Свят 25 1170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун разговаря с китайския президент Си Цзинпин в Пхенян по време на историческа визита, белязала собствените предизвикателства на всеки от двамата с американския президент Доналд Тръмп.

Си Цзинпин отива в Северна Корея по покана на Ким Чен Ун

Със замразяването на ядрените преговори на САЩ със Севера, Ким каза на ключовия си дипломатически поддръжник и основен доставчик на търговия и помощи, че е "готов да прояви търпение".

Си е първият китайски президент, посещаващ Северна Корея след 14 години, след като отношенията между съюзниците от Студената война се влошиха вследствие на ядрените провокации на Пхенян и последвалата подкрепа на Пекин за санкциите на ООН.

Пхенян се стреми все повече към реципрочност от Си, докато според дипломати Пекин има нужда от време, за да види как ще се развият ядрените преговори между Ким и Тръмп.

По време на официалните разговори, според китайската държавна телевизионна компания CCTV, Ким каза на Си, че Севера е взел "много положителни мерки, за да избегне напрегнатата ситуация" през изминалата година, "но не е получил положителни отговори от съответните страни".

"Това не е нещото, на което КНДР се надява", посочи той.

Пхенян иска да демонстрира пред Тръмп, че има подкрепата на Китай, след като втората среща на върха в Ханой през февруари се разпадна без сделка.

Си каза на Ким, че "оценява положително" усилията на Севера и е "готов да засили координацията и сътрудничеството с КНДР и всички заинтересовани страни".

"Си иска всички добре да осъзнаят, че той може да повлияе на Ким, и че никаква всеобхватна, трайна сделка със Северна Корея не може да се осъществи без помощта и одобрението на Китай ", заяви Скот Сийман, директор на консултантската компания „Евразия Груп“ в Азия.

Ким посрещна Си на летището в Пхенян, от което започна двудневното държавно посещение със съпругата му Пенг Люан, външния министър Ван И и други официални лица.

Беше отправен поздрав от 21 залпа, преди двамата да потеглят из столицата заедно в кабриолет Мерцедес Бенц под десетки хиляди аплодисменти на жители по улиците и от прозорците на домовете им.

Си бе посрещнат в двореца Кумсусан, мавзолея, където се съхраняват телата на основателя на Севера Ким Ир Сен и неговият наследник Ким Чен Ир - дядо и баща на сегашния лидер на държавата.

Вестник „Родонг Синмун“, поддръжник на управляващата партия, посвети първата си страница на посещението с цветна снимка на Си. Властите са наложили строги ограничения на други медии, като международни журналисти в Пхенян не бяха допуснали да отразяват посещението.

Посещението на Си включва и спирка на Кулата на приятелството в Пхенян, построена в чест на милионите китайски войници, спасили силите на Ким Ир Сен от поражение по време на Корейската война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама