САЩ: Сваленият дрон е бил на около 34 км от бреговете на Иран

21:00, 20 юни 19 / Свят 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският шпионски дрон е бил на около 34 километра от най-близката точка до Иран, когато е бил свален над Ормузкия пролив от иранска ракета "земя-въздух".

Американски безпилотен военен самолет е бил свален от иранска ракета

"Тази опасна и ескалираща атака е безотговорна и се случва в близост до установени въздушни коридори между Дубай, ОАЕ и Оман, която вероятно застрашава невинни граждани", заяви генерал-лейтенант Джоузеф Гуастела, командващ американските военновъздушни сили в региона.

Пентагонът публикува графична информация за положението на дрона на картата на пролива Ормуз, стратегическия проход, през който минава голяма част от световния нефт.

Гуастела каза, че безпилотния самолет, вариант на Глобал Хоук, е бил над пролива, когато е бил ударен и е паднал в международни води.

"По време на прихващането RQ-4 бе бил на голяма надморска височина, приблизително на 34 километра от най-близката точка по суша до иранското крайбрежие", каза той, презентирайки видеозапис в помещението за пресконференции в Пентагона.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува двусмислено съобщение, гласящо: "Иран направи голяма грешка!"

По-късно, попитан от репортери за това как САЩ ще реагират на инцидента с безпилотния самолет, Тръмп каза: "ще разберете", без да дава повече подробности.

Според Тръмп дронът е бил свален в международни води, а не на иранска територия. Президентът каза, че е готов да разговаря с Иран.

Главнокомандващият IRGC генерал-майор Хосейн Салами заяви, че сваленият дрон е "ясно послание към Америка", подчертавайки, че въпреки че Иран "не търси война с която и да е страна", той е "напълно готов да защити" страната от чужда агресия.

Инцидентът с безпилотния самолет е последната ескалация на напрежението между САЩ и Иран след очевидните саботажни нападения от миналата седмица срещу два петролни танкера в Оманския залив, за които САЩ незабавно обвиниха в Техеран. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама