Депутатите решават окончателно за размера на партийната субсидия

06:50, 21 юни 19 / Политика 25 1005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за държавния бюджет, с които се намалява размера на партийната субсидия, предаде БГНЕС.

Предложението е на Министерски съвет и предвижда драстично намаляване на размера на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас, като е предвидено да влезе в сила от 1 юли т.г. Така, по разчети на финансовото министерство, за втората половина на годината държавният бюджет ще спести около 14,6 млн. лв.

Бюджетна комисия намали на второ четене партийна субсидия на 1 лв. за действително получен глас

ГЕРБ и ДПС пък постигнаха съгласие за въвеждането на т. нар. открито финансиране, което предвижда възможността политическите субекти да получават средства не само от физически лица, а и от юридически, но при пълна прозрачност.

Сред предложенията е и това на ДПС за нула лева партийна субсидия, както и идеята на БСП партиите да върнат всички средства, които са получили от държавния бюджет, но държат на влог и не са разходили по предназначение към датата 3 юни т. г. И двете не срещнаха подкрепата при второ четене в комисията по бюджет и финанси.

Предстои да бъда подложена на гласуване и идеята на ГЕРБ държавата и общините да дават безвъзмездно офиси на партиите, които те да използват за развиване на своята политическа дейност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама