Лидерите на ЕС не можаха да се разберат за най-високите постове

06:25, 21 юни 19 / Свят 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите от Европейския съюз не можаха да се разберат за най-високите позиции в европейските институции. Те ще се срещнат отново на 30-ти юни на извънредна среща на върха. Премиерът Бойко Борисов също е в Брюксел. 

Разговорите за топ номинациите продължиха повече от четири часа, но не се увенчаха с успех. В 2 часа през нощта Доналд Туск обяви, че няма мнозинство за никоя от кандидатурите.

"Ще се срещнем отново на 30-ти юни. Междувременно аз ще продължа консултациите, включително с Европейския парламент", каза Туск.

Сред основните проблеми се оказа френският президент Еманюел Макрон, който отхвърля подкрепяната от Ангела Меркел кандидатура на Манфред Вебер, водещия кандидат на Европейската народна партия.

Претенденти са още холандецът Франс Тимерманс от групата на социалистите и датчанката Маргрете Вестагер от групата на либералите и центристите.

Наследникът, който ще заеме на 1-ви ноември поста от Жан Клод-Юнкер, трябва да получи подкрепата на 21 от 28 европейски лидери и да събере мнозинство от поне 376 гласа в ЕП.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама