Иван Хиновски: Сделката за ЧЕЗ с „Еврохолд” е нещо положително

08:50, 21 юни 19 25 1105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сделката между Еврохолд и ЧЕЗ за придобиването на електроразпределителното дружество е очаквана. Тя е положителна, защото всички дивиденти ще остават тук, заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хаджийски в „Тази сутрин”.

"Еврохолд" придобива бизнеса на ЧЕЗ в България

„Еврохолд” е едно от малкото дружества с ресурс да придобие ЧЕЗ”, отбеляза Хаджийски и допълни, че сумата е по-голяма от тази, която е предлагала Гинка Върбакова. Продажбата е на стойност от 335 милиона евро. Това е цената, която се обсъжда при „тази фаза на преговорите”.

Според председателят на Българския енергиен форум „Еврохолд” иска да диверсифицира своите инвестиции и вижда в тази сделка възможност за „устойчиво развитие”.

„Не беше тайна, че се водеха преговори за продажбата на ЧЕЗ”, заяви Хаджиийски и отбеляза, че индийската компания, която искаше на купи дружеството не е отговорила на специфичните регулации на ЕС.

„Еверохолд” също ще трябва да премине през редица проверки, за да придобие ЧЕЗ. Първо трябва да се провери произхода на парите от КФН, а след това да се изкаже КЗК. Последна е проверката на ДКЕВР, която трябва да установи дали „Еврохолд” има пари за инвестиции и ремонт на мрежата на енергоразпределителното дружество.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама