Мая Манолова: Още не съм решила дали да се кандидатирам за кмет на София

10:06, 21 юни 19 / Общество 25 299 Topnovini
1

„Все още нямам решение дали да се кандидатирам за кмет на София”, заяви омбудсманът Мая Манолова пред bTV. Тя сподели, че колкото повече „мераклии я натискат за това, толкова повече това я отказва”, но също така безцеремонното отношение на държавата към гражданите я мотивира в обратно посока за кандидатиране.

Мая Манолова: Няма как да се обвържа с партия

Манолова е категорична, че ако се кандидатира на местните избори, то ще бъде с хората, а не с партиите.

„Законът за партийните субсидии е един откровен опит за легализиране на корпоративното влияние върху партиите и подчиняване на бизнес интереси”, смята омбудсманът, която е убедена, че това оставя под въпрос демокрацията и „политическия плурализъм, за които гражданите се бореха по време на промените”.

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за частното финансиране на партиите

По тази причина Манолова смята да сезира Конституционния съд за казуса с финансирането на партиите. Тя не отрече, че бизнесът е плащал и преди на партиите, но това е ставало незаконно и е било наказуемо.

„Партиите подцениха референдума за субсидиите, който съвпадна с президентските избори”. Това според омбудсмана е една от причините да се стигне до тази ситуация.

Омбудсманът коментира и конфликта си със здравния министър заради протестите на медицинските сестри. Според Манолова увеличенията на заплатите на
медицинските работници са били между 20 и 60 лева, което е смешно и не отговаря на обещанието, което е било дадено.

Мая Манолова до Караянчева и Борисов: Свалете лихвата за просрочени задължения на гражданите

"Оказва се натиск върху протестиращите медицински сестри", заяви Манолова, която е убедена, че случващото „обрича здравната ни система”.

„Бях против закриването на Фонда за лечение на деца и преместването му в НЗОК”, сподели омбудсманът по повод на случая с малката Мария, която загуби битката с левкемията и почина, след като семейството ѝ получи огромна сметка за нейното лечение от Здравната каса.

В момента Манолова работи по Закон за частния фалит, който ще бъде внесен в парламента. „Българският гражданин постоянно задлъжнява и около него се затяга финансовата примка”, смята Манолова, според която този закон ще облекчи положението на длъжниците.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани