Коалиционен съвет ще решава дали да бъдат намалени партийните субсидии

10:31, 21 юни 19 / Политика 25 1042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След завръщането на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от чужбина се очаква да бъде проведен коалиционен съвет с „Обединени патриоти“, на който да бъде обсъден въпросът за намаляването на партийните субсидии. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, след като въпросът за държавното финансиране на партиите изненадващо отпадна от днешния дневен ред на парламента, предаде БГНЕС.

Отложиха гласуването за намаляване на партийните субсидии заради липса на доклад

Разгледахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отложена точката, тъй като до момента прекалено прибързано се коментира. Прекалено под емоция се обсъжда този въпрос, а той е много важен, защото може да доведе до ликвидирането на партийната демокрация в България“, заяви Симеонов и допълни: „Аз съм благодарен за това, че бяхме чути“.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обаче единствената причина за отпадането на въпроса за субсидиите от дневния ред е липсата на доклад от вчерашното заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което намаляването на субсидията от 11 на 1 лев на действителен глас бе одобрено на второ четене.

Валери Симеонов: 1 лв. субсидия ще ликвидира многопартийната демокрация

„Няма доклад, внесен от бюджетна комисия и нямаше как да се състои днешното гласуване на законопроекта на второ четене“, обясни тя в кулоарите на парламента и допълни, че веднага щом докладът постъпи, въпросът ще влезе за обсъждане в пленарна зала.

Темата бе коментирана и от опозицията, която от самото начало не против орязването на финансирането на партиите и коалициите. „Днешният ден е фиаско за Борисов. Неговата идея за антиевропейски и антидемократични промени в политическата система не се осъществи. Въпросът е дали това е отлагане. Според мен нещата отиват към приключване“, коментира проф. Румен Гечев от БСП. Според него отлагането на въпроса може и да се окажа безкрайно.

„Отлагането най-вероятно ще бъде безкрайно. И докато върви отлагането, ще кацнат едни Ф-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години. Българският народ ще плати 2,2 млрд. лв.“, смята Гечев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама