Йогуртът предпазва от рак на дебелото черво

19:40, 21 юни 19 25 1526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако сте представител на силния пол и за последно сте хапвали йогурт преди повече от седмица, вероятно ще пожелаете да преосмислите поведението си. Учени от САЩ са установили, че консумацията на две или повече порции от млечния продукт седмично играе важна роля в превенцията на рак на дебелото черво при мъжете, пише вестник "Дейли стар", цитиран от БТА.

Изследването на специалисти от Вашингтонския университет е обхванало над 32 000 мъже и над 55 000 жени, наблюдавани в продължение на 25 години. Изследователите са установили, че мъжете, консумирали минимум две порции йогурт седмично, имат с 19% по-малко аденомни образувания в сравнение с тези, чието меню не включва млечния продукт. Аденомите са полипи в дебелото черво, които могат да се трансформират в ракови.

Резултатите показват също, че за любителите на йогурта вероятността да развият най-рисковите типове тумори е с 26% по-малка.

Тъй като наблюдението е обсервационно, специалистите не могат да посочат със сигурност каква е връзката между консумацията на млечния продукт и превенцията на рака. Изследователите все пак допускат, че благоприятният ефект се дължи на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, както и на противовъзпалителния ефект на йогурта.

Изненадващо подобна зависимост не е открита при изследваните жени.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама