Конкурсът за ремонта на пл. "Св. Неделя" остава само с един изцяло български кандидат

14:30, 21 юни 19 25 1023 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само един изцяло български колектив продължава в надпреварата за разработка на проект за ремонта на пл. "Света Неделя". Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков при обявяването на седемте кандидати, които продължават във втория етап на конкурса, предаде БГНЕС.

Сред останалите шест архитектурни екипа също има българи, добави още Здравков.

„Конкурсът за „Св. Неделя“ е изключително важен за града, защото той е липсващото звено от пешеходните пространства, така че бул. „Витоша“ да бъде свързан с останалата част от града, с пространството на пл. „Независимост“, с бъдещата връзка по ул. „Съборна“, продължаване на пешеходни връзки по античните „Карго“ и „Декуманус“, обясни Здравков.

Той подчерта, че в първия етап на конкурса са се включили 14 кандидати, от които седемте са избрани на базата на техния опит и портфолио и към момента няма разработени проекти.

Оттук насетне предстои Столичната община да покани избраните седем колектива да представят идейни проекти до края на юли, но това ще се случи, след като изтече десетдневния период, в който всички участници могат да подадат възражение. Истинското състезание между колективите от Италия, Франция, Русия и България се очаква да стартира през август и в края на ноември да бъде избран победителят, на който общината ще възложи изработването на проектите за обновяване на площада.

Председателят на журито Малина Едрева, която е и председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС, каза, че допуснатите до втори кръг са избрани и с помощта на представители от Тирана, Варшава, Атина, Москва, Ротердам. В състава на журито е и арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ.

„Журито работи в рамките на два дни. Индивидуалните оценки на всеки член на журито нанесохме след предварителни дебати, които бяха непрекъснати, за да може да чуваме мнението на експертите“, уточни Едрева.

Главният архитект посочи, че този, който спечели възможността да разработи проекта, ще получи 250 000 лева за изработването му и добави, че все още не е ясно колко ще струва реализирането му. Той обеща още, че ще се следи за качественото изпълнение на всички детайли и в най-малки подробности. След като бъде класиран, кандидатът на първо място ще следи изпълнението на работната фаза и ще има екип, който да следи за всички ремонтни детайли.

На въпрос защо градинката пред х-л „Рила“ от години пустее, Здравков каза, че тя не е забравена и там предстои да се проведат археологически проучвания.

„Там минава крепостната стена на София и е необходимо да се направят археологически проучвания, след което да се направи проект за социализацията й. В подробния устройствен план е заложено да се експонира частта от крепостната стена, там се намира и една от кулите на античния град“, обясни главният архитект.

Списък на седемте кандидати, които продължават във втората фаза, са:

-Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell

-Студио Паола Вигано

-"Конкурент-90" ЕООД

-Студио "Вилмот"

-Студио "Фуксас"

-Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян

-Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" с участници в обединението: Студио "Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама