КЕВР има готовност да провери сделката за закупуване активите на ЧЕЗ

14:56, 21 юни 19 25 1278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„КЕВР следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд" и ако се стигне до такава, ще извърши проверка”. Това заяви Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Иванов участва в заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което се обсъдиха промени в Закона за енергетиката, регламентиращи либерализацията на пазара на природен газ, съобщава БТА. В заседанието участва заместник-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК Клаус Дитер Борхард.

Иванов каза, че ако се наложи проверка от страна на КЕВР, регулаторът ще изпълни закона. "В момента ние следим това, което се случва в сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд" и ако се мине през всички останали институции, които трябва да дадат разрешение, накрая се произнася КЕВР. Ние ще изпълним закона, такъв какъвто е", коментира Иванов. 

По думите му, все още не са ясни критериите, по които КЕВР ще извърши проверката, тъй като институциите, които е трябвало да подготвят такива, не са го направили. 

"В крайна сметка, ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се действително, ако се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати в изработването им", каза Иван Иванов. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред медиите, че няма да бъде направено нищо, което да нанесе вреда или да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Тя каза, че не е имала срещи нито с "Инерком", нито с новия купувач.

"Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство, нашето правителство няма касателство към този въпрос. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната", коментира министър Петкова. Тя припомни, че всеки потенциален купувач на активите на ЧЕЗ ще премине през оценка от Комисията за защита от конкуренция /КЗК/, Комисията за финансов надзор /КФН/ и българския енергиен регулатор - КЕВР.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама