От какво и как да се пазим през лятото?

09:15, 22 юни 19 25 1286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Западнонилска треска заради комарите, лаймска болест заради кърлежите, продължаващият вече няколко месеца проблем с морбили и летните вируси, които предстоят. Така изглежда епидемиологичната ситуация в България.

Проф. Кантарджиев: Мерките срещу комари и кърлежи в общините трябва да се подобрят

„Всеки сезон има свои особености. В момента ситуация е такава. Западнонилската треска е най-актуална, защото когато стане възпаление на мозъка от такова ухапване, смъртността е висока. Комарите – това са насекомите, преносители на този вирус. Той за първи път е доказан в Африка. Нашенските комари хапят след 18 часа и хапят през нощта. Хората да се опитат да не допускат комари в спалнята, да не ходят на места с комари и да изпозват репеленти - по дрехите, по кожата. Трябва да кажем, че с не всяко ухапване се заразяваш”, коментира директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия.

Проблемите с кърлежите и това, че те са преносители на лаймска болест продължават да вълнуват.

Какво да правим след ухапване от кърлеж?

„Лаймската болест е една от 10 инфекци. Най-важното е, когато те ухапе кърлеж в града, в парка, след връщане от гробища - със свалянето на кърлежа не трябва да се бие тетанус. 10,2 пъти намалява вероятността да се разболееш, с добра превенция” , допълни професорът.

Два нови случаи на морбили са регистрирани през последните дни.

„Само не се плашете! Морбили – това е една детска инфекция. Проблемът е когато заболеят деца до 1-годишна възраст, след 10-тина година могат да се появят неврологични усложнения. По информация от тази сутрин, регистрираните случаи от февруари до сега са 997”, посочи директорът на центъра по заразни и паразитни болести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама