Огнян Герджиков: Новият главен прокурор трябва да е като Сотир Цацаров

11:10, 22 юни 19 / Политика 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако се приеме субсидията на политическите сили да бъде намалена до 1 лев, това ще доведе до смъртта на малките партии и зависимостта на големите от бизнеса", смята професор Огнян Герджиков.

"Демократична България" предлага по-ниски партийни субсидии, но не и до 1 лев

„Интересно е позоваването на референдума на Слави, където 2.5 млн са гласували за субсидия от 1 лев. Ако направим един референдум дали да бъдат намалени двойно данъците, а заплатите увеличени двойно, смятам, че ще се получи същият резултат, а на другата година държавата ще фалира”, смята Герджиков, който е учуден от това клатушкане от крайност в крайност и политическата буря около субсидиите.

„Едно такова позоваването на референдуми, ако не е коректно зададен въпросът, не трябва да бъде основа за вземане на решения по важни въпроси”, категоричен е правистът и припомни, че субсидията е била приета при управлението на НДСВ именно за да „не бъдем зависими по такъв непосредствен начин, така че бизнесът да диктува какви закони да се приемат”.

"Много ми е болно за начина, по който се приемат законите. Това изключително голям проблем за България, много непрофесионално. Един пример, който давам и няма да се уморя да давам, е Кодекса за социално осигуряване. От 2000 година до сега е променян 138 пъти – по 7 пъти на година. Бизнесът е много заинтересован да има стабилно законодателство", коментира Герджиков пред bTV.

Според него именно тази промяна на правилата в движение отблъсква инвеститорите от България. 

Огнян Герджиков разкри, че не е изкушен от поста на главен прокурор. Според него няма нищо лошо в срещите на държавния глава с магистрати по повод избора на нов обвинител.

Даниел Вълчев за избора на главен прокурор: У нас никой не поема отговорност

„Властите в България са разделени, но това не означава, че не трябва да има диалог между тях”, заяви Герджиков.

Сотир Цацаров е един много добър главен прокурор, макар че получава атаки оттук и оттам, което е естествено, когато си на такава позиция”, смята правистът, според когото новият обвинител трябва да прилича на своя предшественик.

Вдъхновен от австрийския доктор фон Айхщед, който през 1896 г. е пресъздал Гражданския кодекс на империята в мерена реч, Огнян Герджиков също е претворил правната материя в поезия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама