Пластмасови боклуци открити в китове и делфини по бреговете на Гърция

17:10, 22 юни 19 / Свят 25 1246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изследване на китове и делфини, намерени мъртви по бреговете на Гърция за период от 20 години, показа тревожно високи равнища на пластмасови отпадъци - предимно найлонови торбички, в стомасите на животните, които могат да ги обрекат на бавна и мъчителна смърт, информира Асошиейтед прес.

В най-тежкия случай - 5,3-метров кашалот, намерен на брега на егейския остров Миконос, е погълнал 135 пластмасови предмета с общо тегло 3,2 кг. Те са блокирали стомаха му, разширили са го прекомерно, докато самото животно е слабеело и е умряло от глад, разказа в петък един от изследователите, предава БТА.

Кашалотите са застрашен вид, който и без това е в сериозен риск в Средиземно море от сблъсъци с кораби, заплитане в рибарски мрежи и шумово замърсяване от сондажите за петрол и газ, отбелязва АП.

Изследването е публикувано в Морския бюлетин за замърсяването и авторите му казват, че е първото по своя мащаб за Средиземноморието. То показва, че китовете са застрашени и от поглъщане на пластмаси. Научният директор на базирания в Атина Изследователски институт за китовете "Пелагос" Александрос Францис каза, че е установено поглъщане на пластмасови отпадъци при шест от десет кашалота.

"Количеството отпадъци, които открихме, е много високо и трябва да предизвика тревога", заяви той пред Асошиейтед прес. "Сега това е нещо често срещано, не е случайност животно да погълне пластмаса".

Францис е прочут експерт по китовете и делфините, известен с това, че първи свърза смъртните случаи при китове с употребата на сонари от военни кораби, отбелязва АП.

Агенцията припомня, че през март на бреговете на Сардиния бе намерен бременен кит с 22 кг пластмаса в стомаха си.

Проучването, което не е изследвало микроскопичните пластмасови частици, невидими за невъоръжено око, установява, че девет от 34 кита и делфина, изхвърлени мъртви на бреговете на Гърция в периода 1993-2014 г., са погълнали голямо количество пластмасови отпадъци. При три от тях това е била причината за смъртта.

Францис каза, че найлоновите торбички са голям проблем, защото са широко разпространени.

"Никой от нас не е невинен", каза той. "Без наше знание и умисъл, някои от пластмасите, погълнати от китовете и делфините, може да са минали през нашите ръце. Ние може дори да сме ги изхвърлили в боклука, но да са били отнесени от вятъра. Тези неща пътуват, не признават граници", каза изследователят.

Средиземно море е едно от най-замърсените в света, като пластмасите са основен проблем, включително по дъното. Световният фонд за дивата природа и Грийнпийс също изразиха силна тревога.

Александрос Францис каза, че решението е да се спре "лудото и безсмислено" производство на пластмаса. "Не купувайте, не използвайте и оказвайте натиск да спре това производство", призова експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама