Президентът на Шри Ланка удължи срока на извънредното положение

17:30, 22 юни 19 / Свят 25 271 Topnovini
1

Президентът на Шри Ланка удължи срока на изтичащото днес извънредно положение, въведено след джихадистките атентати на Великден, в които бяха убити 258 души, а близо 500 бяха ранени, предаде БТА, цитирайки АФП.

МВнР предупреждава да не се предприемат пътувания до Шри Ланка

Президентът Маитхрипала Сирисена заяви в указ, че продължава срока на мерките, които разширяват правомощията на полицията и силите за сигурност за арестуване и задържане на заподозрени лица. В момента малко над 100 души, в това число десет жени, са задържани във връзка със самоубийствените атентати в съботата на католическия Великден срещу три църкви и три луксозни хотела в Коломбо.

"Ислямска държава” публикува снимка с атентаторите от Шри Ланка

В края на май Сирисена беше казал на дипломати от Австралия, Канада, САЩ, Япония и европейски страни, че положението със сигурността в страната се е върнало "до 99 процента на нормално ниво" и че той ще отмени извънредното положение на 22 юни. Президентът беше казал на дипломатите и че силите за сигурност са задържали или убили всички пряко свързани с атентатите лица, които се приписват на местна джихадистка групировка и за които пое отговорност "Ислямска държава".

Няма обяснение от властите на Шри Ланка защо президентът е променил решението си и е удължил срока на извънредното положение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани