Милиони ще гласуват днес на повторните избори за кмет на Истанбул

09:30, 23 юни 19 / Свят 25 900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Милиони турски избиратели ще гласуват днес на повторението на изборите за кмет на Истанбул.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас. Ще бъдат разкрити 31 124 избирателни секции. Гласуването ще започне в 8 ч. сутринта и ще приключи в 17 ч., обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.

Вотът ще се състои близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган. Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната.

Около 30% от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 млрд. долара.

В изборите участват общо 21 кандидати, но надпреварата на практика е между Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, кандидат на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, кандидат на Отечествената партия, и 17 независими кандидати.

Според няколко социологически анкети Имамоглу води пред кандидата на управляващите Йълдъръм.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама