Продадоха бронзова купа за съхранение на тенис топки за 4,9 млн. долара

20:00, 23 юни 19 / Любопитно 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бронзова купа, която била използвана от собствениците си за съхранение на тенис топки, беше продадена на търг за 4,9 милиона долара, съобщава CNN.

Експерти от швейцарската аукционна къща „Колър Окшънс“ оценявали предмети в частен дом, когато забелязали частично позлатената бронзова купа за горене на тамян, която имала глави на феникси за дръжки.

„Когато видели купата, останали изумени. Никога преди не били виждали подобна“, разказва Карл Грийн, ръководителят на Връзки с обществеността в „Колър Окшънс“.

Купата, която се предполага, че е от 17-и век, е била собственост на швейцарско семейство в продължение на години. Тя е била донесена в Европа след пътуване до Китай. Според аукционната къща собствениците предложили купата на музей в Берлин, но от там не проявили интерес.

Британска аукционна къща също отказала предмета, след като експертите й видели снимки, от които предположили, че всъщност купата е от 19 век.

„След всичко това семейството решили, че купата не струва много, но я харесвало. Те я изложили в дома си. А както често се случва с подобни купи – в нея слагали различни неща, включително топки за тенис“, разказва Грийн.

След като била придобита от „Колър Окшънс“, купата за горене на тамян предизвикала истинска сензация на изложбата за антични предмети в Хонконг. В резултат на търга за нея наддавали над 30 души, желаещи да се сдобият с нея.

Според експертите в „Колър Окшънс“ купата е била изработена за китайското императорско семейство, на което се дължи и инкрустацията от феникси. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама