Взимат окончателно решение ще има или не местни избори в Албания

07:20, 24 юни 19 / Свят 25 1064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанската избирателна колегия трябва да реши съдбата на местните избори на 30 юни, с което ще сложи край на сблъсъка между парламента и президента относно това дали е законен указа на президента Илир Мета за отлагане на изборите. Държавният глава и опозицията твърдят, че регламентът за отлагане на изборите е изцяло в съответствие с Конституцията и трябва да бъде прилаган от всички, докато управляващото мнозинство го счита за противоконституционно и затова започна процедура за импийчмънт на президента, припомня БГНЕС.

По-рано Централната избирателна комисия, с изключение на председателя й Клемент Згури, взе решение, с което не призна декрета на държавния глава и продължи подготовката за провеждане на изборния процес на 30 юни. От друга страна, опозицията и президентът заплашиха членовете на ЦИК с наказателни обвинения.

При тези обстоятелства петчленната избирателна колегия ще има последната дума за последната дума за безпрецедентния сблъсък в историята на албанския плурализъм.

Албанската ЦИК не призна президентския декрет за отлагане на изборите

Колегиумът беше сезиран от лидера на Партията на националното единство Идает Бекири. Първоначално адвокатът Бекири поиска от ЦИК да отстрани партията му от изборите, които беше надлежно регистрирана навреме. Бекири аргументира изпратеното до ЦИК искане с факта, че изборите са отложени с постановление на държавния глава, което вече е публикувано в Държавен вестник, и е в сила.

Искането беше отхвърлено от ЦИК, която каза, че изборите ще се проведат на 30 юни, след което Бекири изпрати искането до избирателния колегиум, който реши да разгледа искането в понеделник, 24 юни.

Нападнаха автомобила на Еди Рама

Ако този орган, наричан още избирателен съд, приеме искането на Бекири за заличаване на Партията на националното единство от изборите, това би означавало, че указът на Мета за отлагане на изборите е законосъобразен и в резултат на това няма да има избори на 30 юни. В противен случай, ако потвърди решението на ЦИК да не приеме искането на Бекири, то ще потвърди незаконността на заповедта "Мета", която проправя пътя за изборите на 30 юни.

Според албанската опозиционна Демократическа партия обаче, Избирателният колегиум няма правомощията да дава оценка на наредбата, която е издал премиерът Еди Рама.

„Срещу този указ няма възражения пред Конституционния съд, защото той не съществува, нито има подобни искания в други съдилища в страната, включително и в Избирателната колегия. Еди Рама има само един начин да обяви невалиден регламент, а именно да го оспори в Конституционния съд. Ролята и правомощията на Конституционния съд не могат да бъдат взети нито от Еди Рама, нито от неговите камикадзета в Централната избирателна комисия или от Избирателната колегия“, категорично заяви секретарят по изборните въпроси на Демократическата партия Иви Касо.

Той обвини Рама, че е излъгал публично, когато каза пред Радио "Свободна Европа", че още преди няколко години Конституционният съд е заявил, че актовете, подписани от президента на държавата, са отделни актове, които при изборите трябва да бъдат разглеждани от Избирателната колегия и никой друг.

Според него, всяко решение, взето чрез манипулации, не може да промени факта, че 30 юни е ден, отложен от указите на президента, но че само задълбочава убеждението, че докато Еди Рама е премиер, в Албания не може да има гаранции за свободни и честни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама