Турция към ЕС: Не се намесвайте по въпроса с Изключителната икономическа зона на Кипър

18:12, 23 юни 19 / Свят 25 940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция предупреди ЕС, че всяка намеса от тяхна страна по въпроса с Изключителната икономическа зона на Кипър ще има отрицателен ефект върху отношенията между Гърция и Турция, както и върху всяка възможност за прекратяване на окупацията на северната част на острова, съобщава в.“Катимерини“, предава БГНЕС.

Предупреждението беше отправено в нота, изпратена до 27 от 28-те страни членки на евроблока. Никозия не е получила нотата, тъй като Анкара не признава официално правителството на Кипър.

В писмото Турция посочва, че ЕС ще постъпи мъдро като не играе ролята на съдия в спора за морските граници и че позицията му само ще „обезкуражи“ усилията за решаване на „Кипърския проблем“ и би довела до разрив в отношенията между Анкара и Атина.

Анкара твърди, че зоната, в която в момента неин сондажен кораб извършва проучвания за петрол и газ, и скоро ще бъде изпратен втори подобен плавателен съд, е част от континенталния шелф на Турция и нито един остров, включително Кипър, не може да твърди, че това е негова Изключителна икономическа зона

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама