Стотици язовири се нуждаят от бързо ремонтиране

20:23, 23 юни 19 25 1248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици язовири се нуждаят от бързо ремонтиране. От метрологичния и техническия надзор признаха, че до миналата година дори не е било ясно колко точно са язовирите в страната.

Над 800 от язовирите у нас са опасни и имат нужда от ремонт. 416 от съоръженията, повечето общински, трябва бързо да бъдат ремонтирани, особено наложително това е за 18 водоема, предаде БТВ.

Водите на язовира край Омуртаг са с жълтозелен цвят

Язовирът в бургаското село Винарско е един от водоемите в най-тежко състояние. Изпускателят и помпите не работят, а стената е пропукана. "Сега в момента нищо не работи, тъй като го няма, то не че не работи, всичко е ограбено, запушено е", каза Стайко Манев, кмет на с. Винарско.

Местните обичат да ловят риба в язовира, който е на километър от магистрала "Тракия".

"Най-опасното е, че има няколко села, които са под нивото на язовира. Значи водата като мине, пред нищо не може да се спре, и селата, и магистралата просто ще бъдат унищожени", добави кметът.

От метрологичния и техническия надзор признаха, че до миналата година дори не е било ясно колко точно са язовирите в страната. Надяват се до началото на есенните дъждове водоемите в най-тежко състояние да бъдат ремонтирани с пари от държавата. „Това са сложни хидротехнически съоръжения. Не може да се сложи и да се вкарва на другия ден тежката инженерна техника”, заяви Кирил Войнов – зам.- председател на ДАМТХ.

До тогава обаче се надяват времето да е благосклонно. „Опасност - да, нормално да има, защото вижте какво става с природата”, коментира още Войнов. От Министерството на околната среда и водите всекидневно следят нивото на 52 язовира. Общият обем на водата в тях е с близо 10 процента по-малък от този през 2018-та.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама