Иран призова за ограничаване на агресията на САЩ в Персийския залив

21:25, 23 юни 19 / Свят 25 1028 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Иран Хасан Рухани призова международните организации да реагират на агресивните ходове на Вашингтон след инцидента с американския безпилотен самолет, свален от Техеран.

Иран ще се обърне към ООН, за да докаже, че САЩ "лъжат" за мястото на сваления дрон

„Този изключително чувствителен регион и сигурността на водните пътища в Персийския залив и Омански заливи са от решаващо значение за много страни и затова очакваме международните органи да покажат подходяща реакция на този агресивен ход на САЩ… Непроменливият подход на Ислямска република Иран включва: намаляване на напрежението, предотвратяване на всякакви сблъсъци между военни сили и установяване на мир и стабилност в региона и по света“, каза Рухани, цитиран от АФП, предава БГНЕС.

Изявлението е по повод свалянето на американски надзорен безпилотен самолет, прелитащ над крайбрежната провинция Хормозган на 19 юни. Иранските власти твърдят, че дронът е нарушил въздушното пространство на страната. Централното военно командване на САЩ, от своя страна, заяви, че дронът е бил свален, докато е оперирал в международни води над пролива Ормузкия пролив.

Тръмп: Подготвяме допълнителни санкции срещу Иран

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати са "били в пълна бойна готовност", за да ударят Иран като отмъщение за свалянето на американския безпилотен самолет, но след това е отменил атаката, решавайки че това ще бъде непропорционален отговор. На 22 юни Тръмп заяви, че на 24 юни ще бъдат наложени нови "големи" санкции на Иран.

САЩ: Сваленият дрон е бил на около 34 км от бреговете на Иран

По-рано този месец Съединените щати увеличиха военното си присъствие в Персийския залив. Както заяви американският съветник по националната сигурност Джон Болтън, това е "ясен и недвусмислен сигнал за иранския режим, че всяка атака срещу интересите на Съединените щати или нейните съюзници ще бъдат посрещнати с безмилостна сила.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама