Заснеха гигантска сепия край Ню Орлиънс

07:10, 24 юни 19 / Култура 25 1536 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Американски учени от Националната администрация по океанография (NOAA) заснеха гигантска сепия на 100 мили от брега на Ню Орлиънс, в Мексиканския залив. „Independent“ съобщава, че записът е направен на дълбочина 759 метра. Гигантът е с дължина около 3,7 метра, твърдят учените.

Кадрите показват как животното се опитва да улови като плячка биолуминисцентните електронни медузи, прикрепени към камерата, за да осигуряват светлина. Животното обаче бързо се отдръпва и отплува в тъмното. Според изследователите, въпреки размера, сепията изобщо не е опасна.

Редките кадри са заснети по време на петото влизане на дълбочина с камера на учените. По време на предишните четири те са успели да заснемат само дребни морски животни и скариди. Според учените заснетото показва, че сепиите не обичат ярката
светлина. От мисията обаче са изненадани колко близо е било гигантското животно до места, обитавани от хора. Районът, където камерата е успяла да хване сепията, се намира само на няколко километра от подводни петролни сондажи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама