Малина Крумова: Правим пълен преглед на всички участъци с концентрация на ПТП

10:35, 24 юни 19 25 947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Направена е инспекция на всички участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия в страната и в момента се изготвят конкретни предписания за промени в организацията на движението и/или маркировката на тях. Това съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Малина Крумова пред Нова телевизия. Инспекциите са направени съвместно от експерти на ДАБДП и Агенция „Пътна инфраструктура“.

За първи път се прави и цялостен анализ на състоянието на пътната безопасност в страната. Държавната агенция вече е на финала в неговото изготвяне и след представянето му ще бъдат предложени редица конкретни стъпки за промени във всички елементи – подготовка и поведение на водачите, инфраструктура и организация на движението, и ефективен контрол. „Правим и анализ на нормативната уредба – какво е необходимо да се промени, за да се приложи на практика политическата воля за възприемане на подхода „Безопасни системи“. Това е много тежък и дълъг процес, но напълно задължителен, защото това е рамката, по която работят всички институции“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ паралелно с това е много важно да се акцентира постоянно на темата за пътната безопасност, за да могат водачите да бъдат по-внимателни и по-толерантни на пътя. През последните дни има редица тежки инциденти, а от статистическа гледна точка предстоят двата летни месеца, в които стават най-много пътно-транспортни произшествия. „Затова трябва ежедневно, заедно с медиите, да говорим за опасностите на пътя и за най-честите грешки, които се допускат. Разумното поведение на пътя, е това което всеки от нас може да направи веднага“, каза още тя.

Ще инициираме завишаване на санкциите за собственици на животни, които допуснат навлизането им на пътя. Това съобщи Малина Крумова в коментар на случая от последните дни, при който в пет бивола навлязоха на пътя Кърджали – Хасково и предизвикаха тежка катастрофа. „България има 40 хил. км пътна мрежа – не можем да оградим цялата. Но трябва да има по-тежки санкции за собствениците в такива случаи и да се засили вниманието на водачите в участъците, в които е възможно да се случи подобно нещо. Защото не трябва да забравяме, че е възможно на някои места и диво животно да излезе на пътното платно“, допълни председателят на държавната агенция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама